1 helmikuun, 2023

Yhtenäinen ilme helpottaa markkinointia ja luo kuvan yrityksestä

Postasin noin viikko sitten yritysilmeen uudistamisesta. Tästä jäin pohtimaan, että mitä kaikkea pitää tehdä, jotta saa yhtenäisen hyvän yritysilmeen. Mitkä asiat ovat tärkeitä ja huomioitava. Päätin tästä laittaa vielä ohjeistuksen viime postauksen jatkoksi.

1. Graafinen ilme koostuu logosta, väreistä, fonteista ja kuvista. Sen ympärille rakentuvat yrityksen verkkosivut, sometilit sekä kaikki muut markkinointimateriaalit.

2. Selkeä graafinen ohjeistus helpottaa markkinointia. Graafisessa ohjeistuksessa määritellään logon eri variaatiot ja kerrotaan tavat kuinka logoa käytetään. Määritellään värit, fontit ja millaista kuvamaailmaa käytetään. Jos ohjeistus on pilkun tarkka, se saattaa rajata liikaa. Siksi ei kannata tehdä sitä liian tarkaksi vaan lähinnä perusohjeet käytön ja tunnistettavuuden takia. Aina joudutaan kuitenkin miettimään kanava, viesti ja vastaanottaja, ja jonkin verran muokkaamaan eri tilanteisiin eri elementteihin soveltuvaksi.

3. Logo voi olla kirjoitusasu pelkästään tai siihen voidaan myös liittää kuvallista elementtiä. Logon on hyvä olla selkeä, yksinkertainen, persoonallinen ja se kannattaa suunnitella sellaiseksi että sitä on helppo suurentaa, pienentää ilman että sen laatu kärsii. Siitä on oltava myös kuvatiedostot esimerkiksi nettisivuille ja someen.  Monesti myös tarvitaan erilaisiin myyntiesityksiin esimerkiksi powerpointteihin.  Logon tulee siis taipua erilaisiin käyttötarkoituksiin. Tämä huomioidaan aina suunnitteluvaiheessa.

4. Fontit, millainen on hyvä fontti?  Niitä on todella paljon. Selkeä fontti on aina hyvä lukea. Päätteelliset fontit luovat arvokkuutta ja taas ei päätteelliset ovat nykyaikaisemman näköisiä. Fonttiperhe on hyvä suunnitella ja testata, että siitä tulee oikeanlainen fiilis. Fontit on myös mietittävä käyttötarkoituksen mukaan. Julisteessa tarvitaan selkeä iso fontti, joka on helposti luettavissa kauemmaksikin.

5. Väreistä on hyvä valita pari pääväriä, ja lisäksi voidaan ottaa 1-2 käytettävää tehosteväriä. Värit on hyvä miettiä myös säännöllisesti käytettävien kanavien kautta sekä mitkä värit soveltuvat yrityksen tuotteisiin. Nykyään käytetään paljon pastellivärejä ja niiden sävyjä. Nämä tuovat pehmeyttä ilmeeseen. Hyvin rajut ja voimakkaat värit kuten esimerkiksi puhdas punainen ja voimakas liila saattavat ärsyttää katsojaa. Ne ovat hyviä tehostevärejä mutta liikaa käytettynä saattavat ärsyttää silmää.

6. Kuvien tärkeyttä ei voi olla korostamatta. Videot ja kuvat kertovat huomattavasti enemmän kuin pitkä teksti. Kuvan laatu on tärkeä, kuvamaailma on hyvä miettiä. Mitä kuvilla haluaa sanoa ja millaista fiilistä rakentaa. Taas kerran mietitään missä kuvia käytetään? Mitkä ovat pääkanavat? Kirjoitin aiemmin jutun kuinka valo vaikuttaa kuviin //www.avenadesign.fi/valokuvaus/mika-on-pehmea-valo-josta-mina-pidan/ ja se koskee myös tuotekuvia. Videoissa ja valokuvissa on saatava tuote tai fiilis esille.

Tässä muutama vinkki taas kun mietit oman yrityksesi näkyvyyttä sekä millaiselta se näyttää. Jos tarvitset uudistaa ilmettä tai rakentaa kokonaan uuden, ole yhteydessä. Tehdään se yhdessä.

Aiempia artikkeleita

Kuinka valita medioista parhain?

Kuinka valita medioista parhain?

Mikäli haluat asiakkaita, liidejä, kauppaa, näkyvyyttä ja tunnettavuutta on toisinaan kaivettava hieman säästöpossusta...