7 heinäkuun, 2022

Valon ja varjojen leikki valokuvissa on nyt kesällä parhaimmillaan

Valo näyttää meille kaiken. Valokuvalle valo on yksi tärkeimmistä asioista. Ihan sama onko kyseessä valokuva vai video. Valon puute voi vaikuttaa kuvan laatuun. Valo yksinään ei ratkaise kuvaa, vaan myös se millaista valo on. Kuinka voimakas valo, sen suunta sekä valon väri ja varjot vaikuttavat kuvaan.

Valolla luodaan kuvan tunnelma. Valon voimakkuus ja pehmeys luovat kuvan tunnelmaa. Pidän pehmeästä valosta, koska silloin kuvan tunnelma on miellyttävä silmälle. Toki jos haluaa oikein dramaattista kuvaa, niin silloin voimakkaalla valolla saadaan jyrkempiä varjoja aikaiseksi, jolloin kuvasta tulee dramaattisempi.

Valon suunta taas vaikuttaa kuvan syvyysvaikutelmaan, jolla myös voidaan luoda kuvaan tunnelmaa. Valoa voi suunnata kuvattavaan kohteeseen edestä, takaa, sivuilta, ylä- ja alakulmasta eli eri suunnista. Tänä päivänä kuvia voi napsia vaikka kuinka paljon, ja heittää pois turhat. Kannattaa kokeilla kuvattavaa kohdetta niin, että valo tulee eri suunnista.

Myötävalo, joka tarkoittaa että se tulee kuvattavasta suunnasta, luo hieman tasaisemman vaikutelman eikä nosta kuvattavaa kohdetta niin hyvin esille. Kokeile muuttaa kuvan valon suuntaa noin 90 astetta, ja näet aivan eri syvyysvaikutelman kuvattavassa kohteessa. Sivusta tulevan valon avulla saat luotua varjoja ja korostettua syvyysvaikutelmaa. Vaikeinta on kuvata vastavaloon eli kohti valonlähdettä. Vastavalo on kyllä upea kontrasti, kun onnistuu kuvaamaan kuvauskohteen sitä kohden. Kannattaa kokeilla. Esimerkiksi metsässä voi kuvata helposti kohti auringonpaistetta, ja kun valo tulee puiden välistä saa sillä upean vaikutelman kuvattavaan kohteeseen. Juuri sitä syvyyttä valokuvaan.

Mene rohkeasti ulos kokeilemaan eri aikaan päivästä. Voit yllättää itsesi kuinka mahtavia kuvia saat aikaiseksi, kun tutkit valoa ja varjoja.

Vastavaloon kuvatessa kuvattavat kohteen näkyvät tummina siluetteina.
Tässä valo tulee sivusta, jolloin koiran karva tulee esille ja näyttää oikein pörröiseltä. Kuvaan tulee myös syvyysvaikutelmaa.
Ilta-aurinko ja vesi on mahtava yhdistelmä, kun valonsäteet leikkivät.
Näissä kuvissa varjon ja valon muutokset aiheutti kukkien yläpuolella tuulessa heiluva oksa.

Aiempia artikkeleita

Kuinka valita medioista parhain?

Kuinka valita medioista parhain?

Mikäli haluat asiakkaita, liidejä, kauppaa, näkyvyyttä ja tunnettavuutta on toisinaan kaivettava hieman säästöpossusta...