Otan itse kuvat siten, että kuva näkyy kameran etsimessä juuri sellaisena kuin haluan. En paljon rajaile niitä. Some tosin on pakottanut käyttämään enemmän rajaamista. Rajatessa kuvan tunnelma saattaa muuttua. Tämän takia pidän itse enemmän kuvan rajaamisesta kuvausvaiheessa.
Kun otan lähikuvia, mietin miten kohde tulisi hyvin esille. Laskeudun kuvattavan tasolle. Ylhäältä päin kuvattuna, ei saa samanlaista vaikutelmaa ja tunnelmaa, joten joskus on mentävä kyykkyyn tai jopa makuulle, jotta kuvattava kohde pääsee oikeuksiinsa. Näin kohde korostuu ja tulee paremmin esille. Katson myös tarkkaan kuvattavan kohteen ympäristön, mitä taustalla näkyy, onko siellä häiritseviä elementtejä, jos on, niin poistan ne rajaamalla tai vaihtamalla kulmaa.
Laajoja kuvia kuten maisemakuvissa mietin kuinka kuvaan saa ryhtiä. Kuinka rajaan kuvan. Katson kuvattavaa maisemaa, ja mietin millaisena haluan sen näkyvän. Alla olevat kuvat olen ottanut samasta kohtaa. Toisessa näkyy enemmän vettä kuin toisessa, ja kuva on erinäköinen. Näin saat maisemasta haluamasi. Maisemaa voi myös halutessaan zoomata ja rajata jo kuvaushetkellä.
Tässä toinen kuvapari miten eri tavalla voin kohdistaa kuvan rajauksen kautta, ja miltä se näyttää:
Kuvan tunnelmaa voi myös rajata
Jos haluan kuvata vaikkapa kotona pöydän tunnelman. Voin zoomata hieman pöytää kohti, jolloin kuva rauhoittuu. Tämä tarkoittaa sitä, että jos edessä olevat asiat ovat tosi isoja ja takana olevat jäävät ihan pieniksi, kuvasta tulee levottomampi. Kokeile siis zoomata kuvaa usealla eri tavalla, ja katso mikä näyttää parhaalta. Voit myös somistaa kuvaa eli asetella pöydällä astiat niin, että kaikki isot eivät ole samassa kohdassa vaan asetella niitä eri kohtiin, jolloin kuvaan muodostuu harmonisempi tasapaino. Tämä sama pätee mihin tahansa kuvatilanteeseen, myös ihmiskuviin. Jos kuvassa on paljon ihmisiä, niin mietin kuinka saan ihmiset ryhmiteltyä tasapainoisesti kuvaan. Esimerkiksi erikokoiset ihmiset, pienemmät eteen ja isommat taakse. Tämä rauhoittaa kuvaa.
Erilaisissa kuva-asetelmissa kuvan etualalle voi laittaa jonkin esineen. Tällä saadaan kuvaan kolmiulotteisuutta. Horisontti kannattaa tarkastaa, että se on suorassa. Tahaton vino horisontti ei näytä kovin hyvältä, vaan siitä tulee katsojalle olo huolimattomasta kuvanotosta. Jos taas haluat käyttää vinoa horisonttia tehokeinona, niin se on kokonaan eri asia.
Kuvaamista oppii kuvaamalla. Joten kannattaa kokeilla erilaisia kuvakulmia, etäisyyksiä ja asetelmia. Etäisyyttä voi muuttaa myös siirtymällä itse kuvattavasta kohteesta kauemmaksi tai lähemmäksi. Ihania kuvaushetkiä. Kuvista jää ihania muistoja talteen, ja niitä on kiva katsella vuosien päästä.